Het ras

Lichaam

Atletisch in verschijning, de ribben moeten goed gebogen zijn. De borst moet breed en sterk zijn met brede, gespierde en licht opgetrokken lendenen. Het lichaam iets langer dan de hoogte bij de schouder.

Achterhand

De achterhand moet breed en gespierd zijn; van opzij gezien vloeiend aflopend naar de staartwortel. De dijen moeten lang, diep en gespierd zijn, met goed gebogen knieen en krachtige sprongen, die laag geplaatst zijn. De middenvoeten moeten goede botten hebben en van achteren gezien evenwijdig lopen.

Voeten

Ovaal van vorm, dikke, sterke en goed gevormde voetkussens, tenen gebogen en goed aaneengesloten. Sterke korte nagels.

Gangwerk

De beweging moet vrij, soepel en onvermoeibaar zijn, waarbij de voeten zo laag mogelijk worden opgetild, zo de indruk wekkend dat de hond een grote snelheid kan ontwikkelen en gemakkelijk in sluipgang kan overgaan.

Staart

De staart moet matig lang zijn; de wervels moeten minstens tot de hak reiken en de staart moet laag zijn ingeplant, goed bevederd zijn en in een lichte, opwaartse buiging uitlopen, gracieus de lijn van rug en kruis volgend. In actie mag de staart opgeheven worden, maar hij mag nooit over de rug worden gedragen.

Vacht

Er zijn twee soorten vacht, de ene matig langharig, de andere kortharig. Bij beide moet de bovenvacht dicht en middelmatig dik zijn, de ondervacht kort, zacht en dicht, een goede weerbestendigheid gevend. Bij de matig langharige vachtsoort vormt de overvloedige vacht een kraag, broek en dicht bevederde staart. Op het gezicht, oren, voorbenen (uitgezonderd de bevedering aan de achterzijde hiervan) en onder de spronggewrichten moet het haar kort en glad zijn.

Kleur

Allerlei kleuren zijn toegestaan, maar wit mag nooit overheersen.

Maat

Ideale schofthoogte: reuen 53,5 cm., teven iets minder.

Fouten

Iedere afwijking van bovenstaande punten moet als fout worden beschouwd. De graad van afwijking moet in de zwaarte van de fout worden aangerekend.

Opmerking

Reuen moeten twee goed ontwikelde testikels bezitten, die geheel in het scrotum moeten zijn ingedaald.

Geraadpleegde boeken

“De Border Collie als gezelschapsdier” – Greet Abbink; “Border Collies” – Iris Combe; “The Ultimate Border Collie” – Alison Hornsby; “Mijn leven met Border Collies” – H. Glyn Jones, Barbara C. Collins; “The Blue Riband of the Heather” – E. B. Carpenter; “National Sheepdog Champions” – E. B. Carpenter; Toepoels’ Hondenencyclopedie; Honden encyclopedie – Esther J. J. Verhoef-Verhallen.