Het ras

De ISDS houdt zich puur bezig met de werkende Border Collie en voordat de Border Collie als ras erkend werd door de Britse Kennel Club (in Nederland Raad van Beheer) zijn er heel wat discussies tussen beide instanties aan vooraf gegaan. (Vooral binnen de ISDS waren sommigen bang, dat de Border Collie zijn achterneef, de Schotse Collie, zou gaan volgen en een showhond zou worden).

Sinds de erkenning kun je in de daaropvolgende jaren inderdaad goed zien, dat er ook duidelijk een show-Border Collie is bijgekomen.

Onze persoonlijke ervaringen hebben ons echter geleerd dat je enerzijds heel goed uit werklijnen een Border Collie kunt fokken, die op shows goed mee kan en daarnaast het oorspronkelijke werk doet: het schapen drijven.

En anderzijds, dat de show-Border Collie nog meer dan voldoende werkvermogen heeft en ook – naast het deelnemen op shows – met het schapendrijven en andere hondensporten, zeer goed uit de voeten kan.

In Groot Brittannië is een Border Collie met alleen ISDS-registratie een “Working Sheepdog”. Wanneer de betreffende hond ook bij de Kennel Club wordt geregistreerd, noemen ze hem wel Border Collie. In Nederland wordt in beide gevallen de hond Border Collie genoemd.

De Border Collie Club Nederland (BCCN) stelt veel belang bij het werkvermogen van de Border Collie en daardoor vooral in de honden uit ISDS geregistreerde ouders + voorouders. Met de Raad van Beheer is een speciale overeenkomst gesloten, zodat de Border Collies met ISDS registratie ook in het Nederlands Honden Stam Boek (=NHSB) konden worden opgenomen.

Sinds 1 januari 1994 gelden de volgende regels, v.w.b. opname in het NHSB:

een Border Collie met ISDS-registratie wordt opgenomen in de bijlage G0 van het NHSB; dezelfde hond kan in het “gewone” stamboek (zonder bijlage) opgenomen worden, wanneer de ISDS-stamboom vergezeld gaat van een Export Pedigree van de Britse Kennel Club.(Eenmaal in het NHSB geregistreerd – al dan niet met bijlage – kan een hond niet nogmaals in datzelfde NHSB geregistreerd worden).De enige nadelen, die aan bijlage Border Collies zitten, zijn:

met een hond met bijlage G0-stamboom kan men geen Nationaal (en uiteraard ook geen Internationaal) schoonheidskampioen worden. een Border Collie met een G1- of G2-stamboom kan wel Nationaal schoonheidskampioen worden, maar geen Internationaal schoonheidskampioen. Voor eventuele verdere informatie over de registratie van Border Collies, kunt u bellen met de Raad van Beheer, tel. 020-6644471 of met de Border Collie Club Nederland: 076-5601928.

Het telefoonnummer van de ISDS in Groot Brittannie is: +44 1234-352672.