Het ras

In de loop der jaren en eeuwen is door strenge, natuurlijke selectie het ras ontstaan, waar zoveel mensen idolaat van zijn: de Border Collie. Naast de Border Collie, ontstonden andere types collies, zoals de Schotse Collie en Bearded Collie.

Waar de naam Collie wegkomt, zijn verschillende verklaringen voor. Enkele zijn o.a.: “coal” = zwart steenkool, (omdat de meeste herdershonden zwart zijn); “coalies” = afgeleid van een type schaap waar veel mee werd gewerkt. “Coelius” = een Welsh woord, wat “faithfull” betekent; “collar” = kraag, die de meeste Border Collies hebben. Of het woord “collie, dat van een Keltisch dialect afstamt en “usefull” betekent = bruikbaar, nuttig.

De naam Border is aan Collie toegevoegd door de heer James Reid, die van 1915 tot 1948 als secretaris bij de ISDS werkzaam was. Hij kwam hierop, omdat de beste honden uit het grensgebied van Schotland en Engeland kwamen.

Een mogelijke verklaring voor “the eye”, het fixeren/hypnotiseren van de schapen, is dat er waarschijnlijk enkele jachthondenrassen met de Border Collie zijn gekruisd. Border Collies kunnen een zelfde houding aannemen als de Pointer, die met opgetroken poot al starend het wild aanwijst. En regelmatig kom je Border Collies tegen met vlekken op hun kop en poten (“mottled”), zoals bijvoorbeeld de Engelse Setter ook heeft.

Het ontstaan van de International Sheepdog Society (ISDS)

Aangezien er steeds vaker schapendrijfwedstrijden werden gehouden en deze steeds populairder werden, werd in 1873 de eerste geregistreerde wedstrijd (= trial) gehouden in Bala in Wales.

De ISDS werd in 1906 opgericht door enkele enthousiaste Schotse schapenhouders. Voor de Eerste Wereldoorlog was deze organisatie voornamelijk Schots, ondanks de internationale naam en had in die tijd onder de 100 leden. Het aantal leden loopt momenteel in de duizenden, verspreid over de hele wereld. Sinds 1955 wordt er jaarlijks een “studbook” uitgegeven waarin alle gegevens staan van de Border Collies, gefokt in het voorgaande jaar.

Jaarlijks worden in Wales, Engeland, Schotland en Ierland de “Nationals” gehouden. Van elke “National” gaan de 15 beste combinaties naar de “International”. Diegene die de “International” wint, mag zich Supreme Champion noemen en wint o.a. “The Blue Riband of the Heather”.

De titel Supreme Champion is de meest prestigieuze titel die je als schaapherder met je Border Collie kunt winnen. In de boeken die over het schapendrijven + de wedstrijden, zijn geschreven, kom je vaak de namen tegen van beroemde honden die o.a. deze titel hebben gewonnen. Kippenvel kun je krijgen bij het lezen over deze geweldige honden en hun, soms lyrisch omschreven, prestaties.

Een van die beroemde honden was “Old Hemp”, geboren in 1893. Hij stond model voor de rasstandaard opgesteld in 1976 door de Britse Kennel Club.